sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Minulla ei ole koskaan ollut tätä ongelmaa

Vko 19 (Runalyze)
Vko 19 (Runalyze)

Tällä viikolla aloitin harjoitusohjelman, jossa juostaan viisi kertaa viikossa. Syitä on lähinnä kaksi. Koronatylsyysuupumus ja viikkokilometrien hajauttaminen useammalle päivälle kesän ajaksi. Lyhyiden lenkkien juokseminen lämpimässä on yksinkertaisesti niin paljon mukavampaa kuin yli kaksituntisten. On myös ihan mielenkiintoista nähdä, miten yksi lisäpäivä vaikuttaa harjoitteluun, ja tietenkin tuloksiin. "Useus, määrä, vauhti ja tässä järjestyksessä" on kuitenkin yksi hoetuimpia sääntöjä juoksuharrastajien parissa. Tai ainakin sellaisten, joilla tuntuu olevan jotain järkevää ajatusta siitä, kuinka toimiva harjoittelu pitäisi rakentaa. Sinällään tulostavoitteellinen lenkkeily tuntuu tällä hetkellä vähän turhalta, koska siitä, milloin pääsee virallisesti kuntoaan mittaamaan, ei ole mitään tietoa. En jaksa uskoa, että tämän vuoden puolella tullaan massatapahtumia järjestämään, ainakaan niillä kulmilla, missä minä tulen olemaan. Mutta en oikein osaa juoksentelua, jolla ei ole mitään muuta päämäärää kuin liikuntasuositusten toteuttaminen.

Juoksin tällä viikolla kaksi vauhtiharjoitusta. Toki yksi reippaampi lenkki viiteen juoksukertaan riittäisi, mutta olen juossut niin tavattoman paljon peruskestävyysvauhtisia lenkkejä koko juoksu-urani ajan, että pari kuukautta kahdella viikottaisella intervallikerralla ei voi viedä koko hommaa ojaan. Liian kova pk-lenkkivauhti on varmaan yleisimpiä syntejä kuntojuoksijoille. Osalla toki ei ole mitään aavistustakaan, mitä peruskestävyys tarkoittaa. Mutta niistäkin, jotka tietävät, suuri osa painelee ihan huoletta liian lujaa. Minulla ei ole koskaan ollut tätä ongelmaa, joten en osaa samaistua. Tähän sopiikin tunnustaa, että juoksutapahtumien jälkeen käyn Stravasta katsomassa, millä vauhdilla kisaajat ovat lenkkejään tehneet ja päivittelen miehelle, että hei täällä on yks tyyppi, jonka kaikki lenkit on samaa vauhtia kuin hänen puolimaratonkisavauhtinsa. Niin että huvinsa kullakin.

Tiistaina intervalliharjoitteluna oli neljä kilometrin vetoa kympin kisavauhdilla, torstaina kaksi kahden kilometrin vetoa aavistuksen hitaampaa. Oli kyllä todella hyvää kulkua molemmissa, mutta varsinkin torstaina oli sellainen tunne, että tämähän on ihan superhelppoa. Ensi viikolle ennustan siis vaikeuksia ihan tasapainon vuoksi.

Viikon paras: Viidennen lenkin lisääminen piristi
Viikon huonoin: n/a

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti