keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Laskevia kuntokäyriä ja tilastorakkautta

Garmin Connect

Ihailin Garmin Connectista heinäkuun treenikalenteria. Katsokaa nyt, kuinka upean säntillinen! Parasta on se, että joulukuusta on vielä mahdollista saada samanlainen. Ai että, kyllä tuollaisessa silmä ja mieli lepää.

Rakastan tilastoja ja käyriä. Lähes parasta juoksemisessa on se, kun pääsee katselemaan dataa. Olisi vaikea motivoitua lähtemään lenkille, jos en saisi jälkeenpäin ruudulta tuijotella, kuinka kilometrit karttuu ja syke laskee, Jännittääkin, kuinka käy, kun hajoamispisteessä oleva sykevyö lopulta väsähtää. Varmaan joutuu kesään asti odotella, että saan mahdollisuuden ostaa uuden. Monia tuskailuja asian tiimoilta viedä siis edessä. Joka tapauksessa, aina lenkin jälkeen ekana Connectiin merkkaamaan, millä kengillä tuli juostua. Samalla voi ihailla kilometriajat ja kuukauden kokonaiskertymän. Ja olihan se aiemmin tänä vuonna ikävä paikka, kun Connect oli nurin useamman päivän. Latailinkin manuaalisesti tiedostot kellosta läppärin kautta Stravaan.

Stravan kuntokäyrä

Stravassa sen sijaan on viime aikoina joutunut stressaamaan laskevaa kuntokäyrää. Olin näköjään huippukunnossani elokuun puolivälissä ja sen jälkeen onkin ollut aikalailla alamäkeä. Tämä on kova paikka, vaikka omasta mielestäni juoksukuntoni on parempi kuin koskaan. Tuloksetkin puhuvat puolestaan. Haluaisin tuon käyrän kuitenkin hipovan uusia huippulukemia eikä sojottavan kohti lattiaa. En ole jaksanut ottaa selvää, millä kaavalla tuota käyrää piirretään eikä kiinnostakaan, mutta tyytymätön olen, tietenkin. Eniten hermojani Stravassa koettelee kuitenkin ihmiset, jotka liittyvät ryhmiin, joiden kanssa heillä ei ole mitään tekemistä. Joskus raivoblokkaan esim. Baku Runners -ryhmässä tyyppejä, jotka juoksevat vaikkapa Brasiliassa tai Intiassa. Tuntuu, että verenpaine nousee pelkäastään tämän asian ajattelusta. Haluaisn esim. mainitussa Baku -ryhmässä nähdä suorituksia nimenomaan täällä juoksevilta ihmisiltä. Vähän niin kuin katoaa koko ryhmien idea näiden massaliittyjien takia. Joku päivä sitten blokkasin naisen, joka oli liittynyt 3005 ryhmään. Miksi? Ei voi aikuiset olla niin hölmöjä, että tekevät tätä peukutusten ja seuraajien toivossa.

Smashrun

Stravaa ja Garmin Connectia käytän aina sovelluksien kautta ja en edes tiedä, miltä Connectin selainversio näyttää. Smashrunilla ei sen sijaan ole sovellusta, mutta tilastoja sitten senkin edestä. Juoksu-urani ensimmäiset puoli vuotta ei ole digitaalisessa muodossa missään, mutta siitä eteenpäin löytyy kaikki. Smashrunin koko "uran" kattavassa koosteessa sydäntä lämmittää erityisesti "Distance per month" ja "Trailing 365 day kilometres". Tuntuu uskomattomalta, kuinka pitkälle sitä on tullut. Tästä myös näkee, että kaikkien juoksujeni keskivauhti on ollut 6:56/km. Auts. Ei ainakaan voi syyttää, että olisin sortunut lenkkeilemään liian kovaa vauhtia. Kuluvan vuoden keskari on 6:23. Smashrunista kyllä löytyy kaikenlaista tilastoa, jos sellaisten perään on. Voin lämpimästi suositella. Heillä on myös näppärin toiminto siihen, jos haluaa tarkistaa, mitä vauhtia on juossut jonkun tietyn pätkän. Jos on esim. tehnyt intervalliharjoittelun auto lapilla tai unohtanut painaa kierrosnappia. Sarjassamme pieniä sattumuksia, jotka jälkikäteen harmittavat.

Runalyze

Runalyze viekin sitten analysoinnin ihan omalle tasolleen. Varsin suuresta osasta en ymmärrä oikeasti yhtään mitään. Mutta en anna sen haitata. Parasta on, kun prognosis -kohdassa luvataan, että potentiaalia parempaan on. Myös tämän sivuston kuntokäyrä näyttää minun huippuni olleen ja menneen elokuun puolivälissä. Stress balance -kohta tuntuu aika todenmukaiselta. Kun mennään miinuksella, niin itselläkin on yleensä sellainen olo, että on tullut juostua. Runalyzesta näkee yhdellä vilauksella parhaiten koonnit viimeisimmistä kuukausista ja viikoista. Samalla sivulla kaikki: mm. keskivauhdit, sykkeet, kokonaismatkat ja -kestot, ilman lämpötilat ja veeookakkoset. Ihanaa.  Heillä on myös keskustelupalsta, jossa olen muutaman kerran käynyt hämmästymässä. Keski-ikäisiä miehiä, joiden kuntoilutulokset eivät ainakaan data-analyysin puutteesta jää kiinni. Aika nopeaa tulin siihen tulokseen, että en tuohon porukkaan halua lähteä. Oli vaan jotenkin liikaa. Runalyzelläkään ei ole sovellusta ja muutenkin käyttökokemus on paras isolla ruudulla.

Näillä ajattelin pärjätä ainakin toistaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti