tiistai 8. joulukuuta 2020

Puolikkaan enkka ja maskipakkotottelemattomuus

Adidas Ultraboost Uncaged

Loppuvuoden pimeys ja ankeus nielaisivat vankilaansa ja on ollut vaikea motivoitua tekemään mitään. Siis yhtään mitään. Olen muutenkin aikaansaamaton laiskiainen, mutta nyt on tullut lähinnä nukuttua, ja hereillä ollessa odottaa pääsevänsä nukkumaan. Tiukentuneet ja ensi viikolla taas tiukentuvat koronarajoitukset tuntuvat niin masentavilta, että vaikea on tsempata itseään edes kevättä kohti. Juoksuharrastajana uusien kenkien käyttöönotto kuitenkin toi tietenkin mielihyvää. Surkean säälittävää. Adidaksen Uncagedit ovat todellakin erilaiset kengät, mutta minä tykkään. En ole vielä juossut näillä pitkää lenkkiä, joten tuomio saattaa hyvin muuttua. Nilkalle tukea kaipaaville juoksijoille nämä eivät kyllä sovi.

vko 47 (Runalyze)
Vko 47 (Runalyze)

Viimeisen päivityksen jälkeen juoksin suunnitellusti testipuolikkaan. Meinasin jättää väliin kokonaan, koska edellisenä päivänä maskipakko laajeni sisätiloista ulos. Tämä otti päähän niin tajuttomasti, että suutuksissani päätin olla juoksematta koko testiä. Muutaman tunnin kun olin kiukussani kihissyt pyörsin kuitenkin päätöksen. En ole koko vuotena juossut kisavauhtista puolikasta ja jälkeenpäin kuitenkin olisin harmitellut, koska olen tällä hetkellä minulle hyvässä juoksukunnossa. Maskipakko ei ole minun angstisuuden takia mihinkään katoamassa, joten se olisi ollut vähän hölmö syy jättää juoksu väliin. Mielestäni maskipakko ulkona on niin typerä ja perusteeton, että sorrun sen suhteen kansalaistottelemattomuuteen. Testipuolikkaalla, ja kaikilla lenkeillä sen jälkeenkin, olen käyttänyt tuubihuivia maskina. Ja senkin vedän kasvoille vain, kun joku näköetäisyydellä oleva näyttää poliisilta. Tai jos vastaan tulee maskillisia ihmisiä, joita en pysty kiertämään metrien päästä. Olen ollut todella kuuliainen koronarajoitusten ja -ohjeiden noudattaja, mutta tässä menee minun raja sen suhteen, mitä pidän järkevänä ja mitä en.

Testipuolikkaalla juoksin viiden kilometrin lenkkiä. Söin aamupalaksi puuroa marjoilla ja juuri ennen kotoa lähtöä söin geelin. Tai oikeastaan join. Geelimäiset geelit ovat kuvottavia ja ainoa geeli, jonka olen käyttöön hyväksynyt on PowerBar PowerGel Hydro. Otin mukaan 2,5dl vesipullon, mutta tämä oli aivan turha. +7 asteessa olisin hyvin voinut juosta ilman nestettäkin. Lähdin matkaan tietenkin vähän turhan rivakasti, mutta hyvin pian asettauduin 5:17/km -vauhtiin ja päätin, että pysyn siinä vauhdissa. Sen kummempia neuvotteluita en koko matkan aikana joutunut käymään. Seitsemän kilometrin kohdilla mietin, että onpas tässä vielä pitkä matka edessä. Hyvin pian tuon jälkeen jalat alkoivat kangistua ja kangistuivat koko ajan lisää matkan edetessä. Juoksualustan kovuutta taas syytän. Kun matkaa oli jäljellä viitisen kilometriä, laskin mielessäni, että vähän pitää kiristää, jos haluan alle 1:50 päästä. Suhteellisen helposti onnistuinkin vauhtia nostamaan ja kaksi viimeistä kilsaa meni jopa alle vitosen tahtia. Loppuaika oli puolisen minuuttia alle 1:50. Tämä oli se mihin tähtäsinkin, joten meni juuri suunnitelmien mukaan. Kylmä iski lähes heti, kun lopetin juoksemisen ja matka kotiin tuntui pitkältä. Kevään tavoitteeksi laitan 1:45, vaikka juuri nyt aika hurjalta tuntuukin.

Vko 48 (Runalyze)
Vko 48 (Runalyze)

Seuraavalla viikolla oli reilusti juoksuttomia päiviä. Halusin antaa jaloille aikaa toipua kunnolla. Tavallaan teki mieli mennä lenkille, mutta kuten sanottu aiemmin, tämä vuodenaika on niin inhottava, että eipä mitenkään tarvinnut pakottaa lepoon kuitenkaan. Sellainen hauska juttu tapahtui, että illanistujaisissa yksi nainen kyseli, miten puolimaraton meni. Vastasin jotain ympäripyöreää ja yksinkertaista. Niin kuin nyt vastataan, jos joku smalltalkkina kysyy harrastuksesta jotain. Ei huvita olla se tyyppi, joka pitää yksityiskohtaista monologia aiheesta, joka muita ei kiinnosta ollenkaan. No, myöhemmin minulle selvisi, että tämä kyselijänainen on juossut maratonin aikaan 2:44 ja puolikkaan 1:17. Että joo, olisin voinut ehkä olla vähemmän yksinkertainen vastauksessani.

Vko 49 (Runalyze)
Vko 49 (Runalyze)

Viime viikolla pääsinkin sitten taas normaaliin juoksurytmiin kiinni. Vähän oli tukkoista menoa. Ehkä palautuminen oli vielä vaiheessa. Lisäksi tuubihuivin satunnainen kasvoilla oleminen varmaan nostattaa sykkeitä muutaman pykälän. Inhottavan kosteaa sen läpi hengittäminen ainakin on. Stressitasotkin varmaan lenkillä nousee, kun koko ajan suhtaudun ympäristöön niin vainoharhaisesti. Olen hyväksynyt, että saatan saada n. 50 euron sakon, mutta mielelläni kuitenkin sen välttäisin. Ensi viikolla meno vain paranee, kun uusia liikkumisrajoituksia tulee voimaan. 

Viime viikkojen paras: Puolikkaan ennätys
Viime viikkojen huonoin: Koronakoronakorona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti